یکی از فناوری هایی که به سرعت در حال رشد بوده و انقلاب بزرگی در حوزه های مختلف ایجاد کرده است، هوش مصنوعی میباشد. هوش مصنوعی در انبارداری کمک میکند تا عملیات خود را بهینه کرده، کارایی خود را افزایش و هزینهها را کاهش داده و سطح رضایت مشتریان را بهبود بخشند. با ایجاد فناوریهای اتوماسیون مانند رباتهای صنعتی و اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA) ، انبارها به طور فزایندهای خودکار شده و به این ترتیب، نیاز به انجام کارها به شکل دستی کاهش پیدا کرده است. در این شرایط کارگران نیز آزادتر شده و زمان خود را بیشتر روی انجام کارهای استراتژیک متمرکز خواهند کرد. این امر نه تنها هزینههای نیروی کار را کاهش میدهد، بلکه به بهبود ایمنی و کاهش خطر حوادث در محل کار نیز کمک میکند.
در این مقاله از بلاگ هایپرفامیلی، نگاهی به کاربرد هوش مصنوعی در انبارداری انداخته و نقشها و تاثیراتی که این فناوری در فرایند انبارداری ایفا میکند را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بیشتر بدانید: ۵ نکته طلایی در مدیریت فروشگاه های زنجیره ای
هوش مصنوعی چیست؟
انبارداری نیز از فواید و اثرات هوش مصنوعی مستثنی نبوده و میتوان از این فناوری در فرایندهای انبارداری نیز بهره برد. در ادامه به برخی از روشهایی که هوش مصنوعی میتواند باعث بهبود عملکرد کسبوکار شما در کوتاه مدت و بلندمدت شود، اشاره شده است:
- ارتباطات بهتر: انبارها بر جریانی ثابت از دادهها متکی هستند. اما عامل انسانی میتواند علاوه بر ایجاد ناکارآمدی، موجب بروز اشتباهات پرهزینهای شود. هوش مصنوعی این اشتباهها و خطاها را حذف کرده و طبق نیاز و تقاضا، دادههای دقیقی را ارائه دهد.
- بهبود بهرهوری: نیاز به نیروی انسانی همیشه وجود دارد، اما رباتهای اتوماسیون انبار میتوانند در برخی از کارها مؤثرتر بوده و نتایج سریعتر و دقیقتری را رقم بزنند.
- دادههای بهتر: با بهرهگیری از هوش مصنوعی، شما قادر خواهید بود تا نیاز به صفحات گسترده و فرمولهای پیچیده را از بین ببرید. تجزیه و تحلیل الگوریتمی هوش مصنوعی به شما کمک میکند تا وضعیت فعلی سازمان خود را درک کنید، الگوها را بشناسید و برنامههای استراتژیک بهتری را برای خود تنظیم کنید.
- محل کار ایمنتر: راهکارهای هوش مصنوعی میتوانند به طور مداوم بر محیط انبار و عملیات آن نظارت کنند. آنها میتوانند فعالیتها را تجزیه و تحلیل کرده و ریسک هر یک از آنها را ارزبابی کنند. همچنین رباتها میتوانند انجام کارهای پرخطر را به عهده بگیرند و کارهای ایمن و سادهتر را به انسانها واگذار کنند.
- مدیریت موجودی سادهتر: هوش مصنوعی میتواند به انبار شما کمک کند؛ به این ترتیب که با اندازهگیری شرایط بازار، شما بتوانید بهترین کنترل را بر موجودی خود داشته باشید.
- هزینههای کمتر: پذیرش و به کارگیری راهکارهای هوش مصنوعی با ایجاد کارایی و صرفهجویی در هزینههای سربار انبار، به کسبوکار شما کمک میکند تا هزینههای آن کاهش پیدا کند.
نقش هوش مصنوعی در انبار
چیدمان پویا
بهرهوری نیروی کار، توان عملیاتی و دقت آن تحت تاثیر چیدمان مناسب محصولات است. چیدمان، هم ترکیبی از مساله بهینهسازی (فاکتورهای ورودی زیادی باید در نظر گرفته شوند) و هم یک مساله بهینهسازی چند هدفه (با اهداف بسیار، گاهی اوقات رقابتی) است. علاوه براین، هزاران محصول و جایگاه برای قراردادن کالا در انبار وجود دارد که این محصولات و جایگاهها نیز ممکن است به صورت مداوم تغییر کنند.
راهکارهای چیدمان سنتی ، نیازمند مدلهای سفارشی و مهندسی شده و همچنین اندازهگیری و جمعآوری دادههای گسترده، هم برای نصب و هم برای نگهداری، هستند. اما هوش مصنوعی بسیاری از کارهای مهندسی، نقشهبرداری دستی از انبار و دادههای ورودی مورد نیاز در سیستمهای چینش سنتی را حذف میکند. نرم افزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی این توانایی را دارند که با یادگیری ویژگیهای محیطی و انجام پیشبینیهای زمانی برای مدلهای چیدمان، این فرایند را تسریع و بهینهتر کنند.
برنامه ریزی نیروی کار
تصمیمهای خوب، نیازمند دادههای خوب و پیش بینیهای دقیق است که امروزه اغلب بر اساس تجربه و مهارت فردی هر مدیر گرفته میشوند. در راستای بهبود نتایج، میتوان از یادگیری ماشینی برای پیشبینی نیازهای نیروی کار و زمان اتمام کار استفاده کرد. یک راهکار هوش مصنوعی همچنین میتواند جهت تعیین نحوه انجام کار به بهترین شکل، جلوگیری از به وجود آمدن تاخیر و استفاده کارآمد از نیروی کار انسانی، کارها را شبیهسازی کند.
فناوری RFID در انبار
RFID نوعی فناوری بیسیم است و با استفاده از فرکانسهای رادیویی ، دادهها را منتقل میکند. استفاده از فناوری RFID این امکان را برای افراد فراهم میکند تا بهشکل بلادرنگ، موجودیها را شناسایی و رهگیری کنند. با بهرهگیری از کنترلی که فناوری RFID ایجاد میکند، مدیریت انبار همیشه میتواند متوجه شود که موجودی در کدام بخش از زنجیره تامین قرار گرفته است.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از بلاگ فروشگاه اشاره شد، امروزه فناوریها نقش مهمی در خودکارسازی و مدیریت هرچه بهتر فرایندهای کسبوکارها ایفا میکنند و صنعت لجستیک و انبارداری نیز از آن مستثنی نیست. مدیریت فرایندهای انبارداری و کسب اطلاعات دقیق و بهروز از وضعیت موجودیها بخشی حیاتی از زنجیره تأمین در هر سازمان محسوب میشود. به ویژه در انبارهایی که تعداد کالاها و قفسهها در آن زیاد باشد، پیدا کردن اقلام برای انباردارها در راستای تحویل به واحدهای مختلف و انبارگردانی ، به سختی و با سرعت کم انجام میشود.