امروزه کسب و کارها برای پیشرفت و توسعه خود، دست به هر کاری میزنند. اگر به برندهای معروف توجه کنید، رفتارهای مشابهی در آنها میبینید. این رفتار مشابه، استفاده از روشی به نام فرانچایز است. اگر تا بحال با این واژه برخورد نداشتید، تا انتهای این مطلب، با بلاگ هایپر همراه باشید.
بیشتر بدانید: استراتژی های تخفیف و اهمیت آن در خردهفروشی
فرانچایز چیست؟
یکی از روش های گسترش کسب و کار، فرانچایز است. در این روش، مالک یک برند، با شخص دیگری، قراردادی ثبت کرده و طبق این قرارداد، طرف دوم مجوز استفاده از دانش تخصصی، موجودی محصولات، استراتژیهای بازاریابی و پشتیبانی سایت و مشتری را بهدست میآورد.
در طرف مقابل، کنترل و مدیریت کسب و کار و بخشی از سود حاصل (بهصورت درصدی یا رقم ثابت سالانه) در اختیار مالک برند خواهد بود. البته جزئیات قرارداد را طرفین تعیین کرده و ممکن است برخی از گزینه های ذکر شده در آن نباشد.
اگر بخواهیم فرانچایز را به زبان ساده تری توضیح دهیم، یعنی یک کسب و کار در زیر چتر برندی شناختهشده، قویتر و بزرگتری قرار بگیرد و در ازای حق امتیاز، محصولات، خدمات و برخی امکانات دیگر، بخشی از سود خود را به کسب و کار مادر بدهد.
عناصر اصلی فرانچایز
- فرانچایزر (Franchisor) کسی است که حق امتیاز برندش را به طرف مقابل میبخشد. امتیازدهنده ممکن است یک کسب و کار، یک سازمان یا یک برند باشد.
- فرانچایزی (Franchisee) طرف دوم قرارداد است؛ گیرنده یا دریافتکننده حق امتیاز، که در مقابل آن متعهد به رعایت قرارداد خواهد شد.
- اصلیترین عنصر در فرانچایز، قرارداد اصلی است که طبق مفاد آن دو طرف تعهداتی را میپذیرند. این مجوز یا قرارداد را فرانچایز یا فرانشیز میگوییم.
با انواع فرانچایز آشنا شوید
اولین قالب فرانچایز در قالب کسب و کار یا فرمت تجاری (Business Format Franchising) میباشد. اکثر کسب و کارها با این فرمت آشنایی داشته و مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. طی این قرارداد، امتیازدهنده وظیفه دارد نام برند، محصولات و خدمات، یک سیستم کامل برای راهاندازی کسب و کار، توسعه و پشتیبانی سایت، استراتژیهای اجرایی، استانداردهای برند و کنترل کیفیت، مشاوره تجاری و استراتژیهای بازاریابی را در اختیار صاحب امتیاز قرار بدهد.
در مقابل، صاحب امتیاز یا امتیازگیرنده متعهد میشود طبق استانداردهای برند عمل کند، در جهت اهداف کسب و کار مادر قدم بردارد و همچنین بخشی از سود کسب و کار خود را به امتیازدهنده بدهد.
نوع دیگر فرنچایز، شکل سنتی است. در این حالت که به آن فرانچایز توزیع (Distribution Franchise) گفته میشود، امتیازگیرنده محصولات شرکت مادر را توزیع کرده و در کنار آن خدماتی را ارائه میدهد. در این حالت امتیازدهنده یا شرکت مادر تنها حق استفاده از محصولات و برند خود را ارئه میدهد و دیگر خبری از آموزش، سیستم کسب و کار یا پشتیبانی نیست.
قوانین فرانچایز
فرانچایز وابسته به روابط
حمایتی که فرانچایزر نسبت به شما نشان میدهد، بسیار مهم است. این کسب و کار چقدر در برابر شما احساس مسئولیت میکند و به بهبود روابط چقدر اهمیت میدهد؟
فرانچایز وابسته به برند
نام تجاری یا برند در فرانچایز باارزشترین نکته است. همین نام تجاری است که مشتریان را به فروشگاه خرده فروشی شما جذب میکند؛ زیرا آنها بهواسطه ذهنیت قبلی و تجربهای که در گذشته از برند داشتهاند، شما را انتخاب میکنند. تا وقتی انتظارات مشتریان برند از خرید برآورده شود، برایشان اهمیتی ندارد چه کسی صاحب یا مدیر این کسب و کار است.
فرانچایز وابسته به سیستم و پشتیبانی
امتیازدهنده سیستم و پشتیبانی را در اختیار امتیازگیرنده قرار میدهد و در ازای آن توقع دارد هماهنگی کامل با استانداردها و صدای برند در فروشگاه برقرار شود. در این صورت است که رضایت مشتری تضمین میشود و نام برند اعتبار خود را حفظ میکند.
سخن پایانی
صنعت خرده فروشی، صنعت پیچیده ای بوده و نیازمند راهکارهای نرمافزاری برای انجام سریع و دقیق عملیات فروش، مدیریت موجودی کالاها و تدوین سیاستهای هر فروشگاه در راستای استراتژی دفتر مرکزی سازمان میباشد.