همه چیز درباره بیماری ایدز

سلامتی
زمان مطالعه: 3 دقیقه

بیماری ایدز از طریق ویروسی به نام HIV منتقل شده و می‌تواند در گذر زمان، علت مرگ فرد مبتلا باشد. دوره نهفتگی این ویروس بین 2 تا 10 سال متغیر است. راه های انتقال این ویروس شامل تماس جنسی حفاظت نشده، استفاده از سوزن و سرنگ مشترک و انتقال از مادر باردار به جنین می‌باشد. متاسفانه تاکنون برای این بیماری، واکسن یا درمان دیگری بوجود نیامده است. تنها راه، مراقبت و پیشگیری از مبتلا شدن است.

آیا تا به حال چیزی درباره بیماری ایدز شنیده اید؟ درباره نحوه بوجود آمدن و راه های انتقال آن اطلاعاتی دارید؟ آیا برای شما هم این سوال پیش آمده که بیماری ایدز درمان دارد یا خیر؟ ما در این مطلب به شرح کلیاتی درباره این بیماری معروف، راه های انتقال و نحوه جلوگیری از پیشرفت آن خواهیم پرداخت. پس اگر به دنبال اطلاعات کاملی درباره بیماری ایدز هستید، به شما مطالعه این مطلب از بلاگ هایپر را پیشنهاد می‌کنیم.

بیشتر بدانید: مراقب بیماری های فصول سرد سال باشید

ایدز چیست؟

ایدز مخفف اصطلاح Acquired Immunodeficiency Syndrome به معنای سندرم نقص ایمنی اکتسابی است. بیماری ایدز از طریق ویروسی به نام HIV منتقل شده و می‌تواند در گذر زمان، علت مرگ فرد مبتلا باشد.

بیماری ایدز چیست؟

سیستم ایمنی بدن فرد سالم در مقابل باکتری، ویروس و هر عامل بیماری زای دیگری، از فرد محافظت می‌کند. اما سیستم ایمنی فردی که مبتلا به بیماری ایدز است، به تدریج و در گذر زمان، ضعیف شده و هر ویروس و باکتری و مواد مضر به راحتی وارد بدن فرد می‌شود. به عبارتی در صورت پیشرفت این بیماری، بدن فرد مبتلا حتی در مقابل یک سرماخوردگی ساده نیز دچار ضعف شده و نمی‌تواند مقاومتی از خود نشان دهد.

دوره نهفتگی ایدز چند سال است؟

شاید برای شما این سوال پیش آید که ایدز تا چند سال نهفته است؟ در پاسخ باید گفت که دوره نهفتگی این بیماری از دو تا ده سال متغیر است. در این دوره فرد، قابلیت انتقال آن را بدون آنکه متوجه شود، به افراد دیگر نیز دارد.

با علائم اولیه ایدز آشنا شوید

علائم ابتلا به بیماری ایدز با توجه به شدت بیماری، متفاوت بوده و در تمامی افراد یکسان نیست. بطور کلی علائم به سه حالت بروز خواهد کرد که در ادامه به شرح آن می‌پردازیم.

عفونت اولیه (HIV حاد)

معمولا افرادی که به تازگی به بیماری ایدز مبتلا می‌شوند، به مدت 2 تا 4 هفته، علائمی شبیه به علائم آنفولانزا از خود بروز می‌دهند. این علائم شامل خستگی، تب، درد ماهیچه، سردرد و … می‌باشد. در بیشتر مواقع این علائم جدی گرفته نشده و یک مریضی ساده تلقی می‌شود اما در همین زمان مقدار ویروس در خون بسیار زیاد بوده و با شدت بالایی شروع به گسترش خواهد کرد.

راه های انتقال بیماری ایدز

عفونت بالینی نهفته (HIV مزمن)

همانطور که از نام آن پیداست، در این حالت ویروس در گلبول های سفید خون به شکل نهفته باقی می‌ماند. حال اگر فردی با این نوع عفونت، تحت درمان ضد ویروسی قرار نگیرد، روند پیشرفت بیماری حدود ده سال زمان خواهد برد.

عفونت زودهنگام

علائم عفونت زود هنگام زمانی بروز می‌کند که ویروس به تکثیر و تخریب سلول های ایمنی ادامه دهد. برخی از این علائم شامل خستگی، تب، تورم غدد لنفاوی، کاهش وزن، اسهال و … می‌باشد.

راه های انتقال بیماری ایدز

مهم ترین راه انتقال این بیماری، خون می‌باشد. اما راه های دیگری نیز برای انتقال آن وجود دارد که در ادامه مهم ترین آن ها را شرح خواهیم داد.

  • تماس جنسی حفاظت نشده
  • استفاده از سوزن و سرنگ مشترک
  • از مادر باردار به جنین

البته امروزه روش هایی برای تولد نوزاد سالم از مادر بیمار ایجاد شده که تا حد زیادی موفق بوده است. بعلاوه این بیماری از طریق اشک، بزاق، بوسیدن، عرق و نیش حشرات متنقل نخواهد شد زیرا این ویروس توانایی زنده ماندن در هر محیطی بجز خون را ندارد.

روز جهانی ایدز

آیا ایدز درمان دارد؟

متاسفانه تاکنون برای این بیماری، واکسن یا درمان دیگری بوجود نیامده است. تنها راه، مراقبت و پیشگیری از مبتلا شدن است. بعنوان مثال داشتن روابط جنسی حفاظت شده، مراجعه به مراکز معتبر دندانپزشکی، استفاده از فراورده های خونی معتبر، از راه های پیشگیری و مراقبت است. داروهای مورد استفاده برای بیماری ایدز، درمان ضد رتروویروسی یا ART است. این داروها میزان ویروس را کاهش داده و زندگی طولانی و سالم تری برای فرد مبتلا ایجاد خواهند کرد.

روز جهانی ایدز

یکم دسامبر برابر با ده آذر، بعنوان روز جهانی ایدز شناخته شده است. هر سال برای این روز شعار خاصی در نظر گرفته شده و هدف از انجام این کار، یادآوری به مردم است که ایدز از بین نرفته و باید کارهای بسیاری برای محافظت از خود در برابر این بیماری کرد. در این روز مردم روبان‌های قرمز روی لباس خود قرار داده که هدف آنها، متذکر شدن توجه و مراقبت در برابر HIV است.

مطالب مرتبط

جدیدترین اخبار فامیلی

جدیدترین مطالب سبک زندگی

جدیدترین مطالب صنعت خرده‌فروشی

جدیدترین مطالب آشپزی

جدیدترین مطالب آموزشی سلامتی

جدیدترین مطالب توسعه فردی

جدیدترین داتستنی های جالب

جدیدترین مطالب سفر و گردشگری