زمانی که به یک فروشگاه مراجعه کرده و قصد خرید روغن را دارید، با انبوهی از روغن های مختلف با برندهای متنوع مواجه میشوید که به دلیل تنوع بالا، شما را برای تصمیم گیری سردرگم میکند. اما زمانیکه انواع روغن و فواید و تفاوت های آنها با یکدیگر را بشناسید، میتوانید درست تصمیم گرفته و از خرید خود راضی باشید. اگر اطلاعات کاملی از انواع روغن و تفاوت های آن با یکدیگر ندارید، تا انتهای این مطلب از بلاگ هایپر با ما همراه باشید.
بیشتر بدانید: خوشمزه ترین سالادهایی که باید تست کنید
انواع روغن
بطور کلی روغن ها به دو دسته روغن حیوانی و نباتی(گیاهی) تقسیم میشوند. حال تفاوت این دو چیست؟
روغن حیوانی
روغن حیوانی همانطور که از نام آن پیداست، از کره حیوانی تهیه میشود. این نوع روغن، از قدیم الایام در سبد غذایی افراد قرار داشته و مورد تایید همه بود. اسیدهای چرب موجود در این روغن بالا بوده و موجب بالا رفتن کلسترول LDL میشود. در نتیجه استفاده روزانه و مداوم از آن، توصیه نمیشود. بهتر است که مصرف آن را به حداقل برسانید و در صورتی که کلسترول بالایی دارید، بطور کل آن را حذف کنید.
روغن گیاهی
- روغن های جامد و نیمه جامد
- مایع
روغن های جامد و نیمه جامد
چربی های اشباع و اسید چرب ترانس موجود در این نوع روغن، کمی زیاد بوده و باید در مصرف آن تعادل را رعایت کرد. حتی تا جای ممکن مصرف آن را به حداقل رساند.
روغن مایع
بهترین نوع روغن برای مصرف، روغن های مایع هستند. این نوع روغن ها بر اساس میزان اسید چرب خود دسته بندی میشوند. روغن های مایع با توجه به نوع گیاه خود نامگذاری میشوند. تعدادی از آنها به شرح زیر است:
- روغن زیتون
- کانولا
- ذرت
- آفتابگردان
- کنجد
- هسته انگور
- هسته خرما
- سویا
- نارگیل
کدام نوع روغن مایع بهتر است؟
انتخاب نوع روغن مایع به مصرف و نوع غذایی که قصد تهیه آن را دارید، بستگی دارد. اما بطور کلی به سه شکل مورد مصرف قرار میگیرد:
- روغن برای سرخ کردن
- برای پخت و پز
- برای سالاد
روغن زیتون و خواص آن
روغن زیتون، بهترین نوع روغن خوراکی شناخته شده است. از این نوع روغن برای پخت و پز و سالاد میتوانید استفاده کنید. آنتی اکسیدان، ویتامین K و E و دیگر مواد مغذی موجود در این روغن، به محبوبیت آن کمک زیادی کرده است. این روغن، عاری از کربوهیدرات و کلسترول بوده و به همین دلیل، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
البته که کالری این روغن کمی بالا بوده و باید در مصرف آن، تعادل را رعایت کرد. در یک قاشق غذاخوری روغن زیتون، حدود 120 کالری وجود دارد.
خواص روغن زیتون برای پوست
مرطوبکننده پوست
همانطور که ذکر شد، این روغن حاوی ویتامین E است. این ویتامین از پوست در برابر عوامل مختلف مانند آفتاب و باد محافظت میکند. همچنین روغن زیتون حاوی خاصیت مرطوب کنندگی بوده و گزینه مناسبی برای پوست است. شما میتوانید این روغن را روی پوست خود مالیده و پس از 15 دقیقه، آن را با آب ولرم و یک پاک کننده مناسب پوست صورت بشویید.
بهبود چین و چروک صورت
با افزایش سن، پوست انسان دچار افتادگی و چین و چروک میشود. شما میتوانید با استفاده از خواص روغن زیتون، این علائم را به تاخیر بیندازید. به این منظور، پوست صورت را با این روغن، ماساژ دهید تا جریان خون را بهبود ببخشید.
بهبود ترک پاشنه پا
از خواص دیگر روغن زیتون، رطوبت رسانی به پاشنه ترک خورده پا است. به این منظور، پاشنه خود را با آب لیمو ترش، لایه برداری کرده و سپس روغن زیتون را روی آن بمالید. پس از آن نیز جوراب بپوشید تا روند بهبود را تسریع ببخشید.
خواص روغن زیتون برای مو
مبارزه با ریزش مو
ویتامین E موجود در روغن زیتون، با ریزش مو مبارزه میکند. شما میتوانید این روغن را با مواد دیگری ترکیب کرده و یا بصورت مستقیم آن را به ساقه های مو بزنید.
تقویتکننده مو
برای تقویت مو، قبل از استحمام، روغن زیتون را به پوست سر و ساقه مو زده و ماساژ دهید. پس از 20 دقیقه، موها را بشویید.
روغن کنجد و خواص آن
این نوع روغن نیز برای پخت و پز و سالاد مورد استفاده قرار میگیرد. روغن کنجد سرشار از مواد مغذی و ویتامین E بوده و در سلامت پوست و مو، لاغری، مغز و … نقش دارد. هر یک قاشق غذاخوری روغن کنجد، 119 کالری انرژی دارد.
روغن کانولا و خواص آن
روغن کانولا از دانه های کلزا تهیه شده و برای پخت و پز و سرخ کردن استفاده میشود. یکی از بهترین روغنها برای سلامت قلب، روغن کانولا است که نسبت به اکثر روغنهای دیگر، چربی اشباع کمتری دارد. این روغن دارای طعمی خنثی است، بنابراین طعم چیزی را که میپزید، تغییر نمیدهد و نقطه دود بالایی دارد، به این معنی که میتواند در دمای بالا بدون سوختن و شکستن مولکولها مقاومت کند.
روغن ذرت و خواص آن
از روغن ذرت برای هر سه مورد پخت و پز، سرخ کردن و سالاد میتوانید استفاده کنید. این روغن از دانه های ذرت تهیه شده و عطر ملایمی دارد. 100 گرم این روغن حاوی 900 کیلوکالری انرژی میباشد. کاهش چربی خون، کمک به بهبود رماتیسم، سلامت موها و …. از مزایای این روغن هستند.
روغن آفتابگردان و خواص آن
این روغن نیز در سه مورد پخت و پز، سرخ کردن و سالاد، قابل استفاده است. مزایای روغن آفتابگــردان در برگیرنده توانایی آن برای بهبود سلامت قلب، افزایش انرژی، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود سلامت پوست، پیشگیری از سرطان، کاهش کلسترول خون، محافظت از بدن در برابر آسم و کاهش التهاب است. یک قاشق غذاخوری از این روغن، 120 کیلوکالری انرژی دارد.
در آخر
انتخاب نوع روغن، تاثیر بسزایی در سلامت بدن شما دارد. امروزه انواع روغن ها دارای تنوع بالایی بوده و هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد. در واقع انتخاب نوع روغن، به ذائقه و موارد مصرفی خودتان بستگی دارد.
ضمنا شما میتوانید انواع روغن های مورد نیازتان را با بهترین کیفیت از فروشگاه فامیلی تهیه نمایید.